Ciasto drożdżowe, pomimo że znane jest od wieków, nie jest najłatwiejsze w obyciu. Wymaga znajomości podstawowych zasad, aby wypiek spełnił wszystkie założone wymagania. Oto krótki poradnik, który zapozna z tajemnicami tego rodzaju ciasta.
Wiedza o podstawowych składnikach
Ciasto drożdżowe wyrabia się na bazie przede wszystkim mąki, mleka, drożdży i soli. Odnośnie mąki, najczęściej dodatkowo wskazuje, aby była to mąka krupczatka. Powinna być ogrzana i przesiana. W celu ogrzania mąki, można włożyć ją na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 50 stopni Celsjusza, natomiast przesiane mąki sprawi, że pozbędziemy się ewentualnych zanieczyszczeń i łatwiej będzie nam wyrabiać ciasto. Mleko również powinno być ogrzane, ale nie gorące. Wykorzystywane do ciasta drożdże powinny być jak najbardziej świeże. Nie powinny mieć także bezpośredniego kontaktu z solą, która może je zabić i ciasto nie wyrośnie. Jeśli natomiast używasz drożdży suchych, to pamiętaj, że zawsze powinno się ich dodawać dwa razy mniej, niż świeżych. Pozostałe składniki, które uwzględniają przepisy na ciasta, tj. jaja, cukier, masło również powinny mieć temperaturę pokojową.
Sporządzenie ciasta
Przygotowanie ciasta zaczynamy od rozczynu, czyli wykorzystania drożdży, mleka, mąki i cukru. Dalej dodajemy kolejne składniki, które zawiera przepis na ciasto drożdżowe. Warto pamiętać, aby wszelkie dodatki np. bakalie dodawać na końcu wyrabiania ciasta. Zawsze podczas wyrabiania ciasta drożdżowego następuje moment, kiedy odstawiamy je do wyrośnięcia. Należy wówczas przykryć je ściereczką, aby zachować ciepło i aby ciasto nie wyschło. Po czasie przewidzianym przez przepisy na ciasta zabieramy się za uformowanie i przygotowanie do pieczenia.
Pieczenie ciasta drożdżowego
Przed włożeniem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, ciasto należy posmarować jajkiem lub wodą z cukrem, w celu ładnego upieczenia ciasta i wytworzenia się skórki. Przepis na ciasto drożdżowe określi wymagany czas pieczenia, który zazwyczaj wynosi około 45 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, należy je nakłuć drewnianym patyczkiem. W momencie, kiedy patyczek po wyjęciu jest suchy, ciasto jest gotowe. Nie powinno wyjmować się go z formy ani próbować, zanim nie ostygnie.
Teraz już posiadasz podstawową wiedzę i możesz zabierać się za pieczenie! Gdyby nawet coś poszło nie tak, nie poddawaj się, każdy musi nabrać doświadczenia i uczyć się na własnych błędach.